Kända jämställdhetskämpar

 

Under åren har många starka människor kämpat och slagits för att göra världen mer jämsgender-equality-1977912_1920tälld, och samhället vi har idag hade inte sett likadant ut om det inte var för dem. Några kvinnor har gjort extra starka insatser som är värda att lyfta upp och komma ihåg.

  • Suffragetterna – De var en stor grupp kvinnor som verkade i flera olika länder på 1800-talet och framåt. Det var tack vare dem som USA gav kvinnor rösträtt 1920.
  • Eva Peron – Verkande feminist i Argentina. På 40-talet startade hon Argentinas första kvinnliga parti, och tack vare dem införde landet senare kvinnlig rösträtt.
  • Coretta Scott King – De flesta känner henne som Martin Luther King Jrs fru, men hon bör ha mer beröm och uppmärksamhet för det fantastiska jobb som hon har gjort för kvinnor världen över. Bland annat har hon varit med och startat National Organization for Women (NOW).
  • Malala Yousafzai – Fick som 17-åring Nobels fredpris för sina otroliga insatser för flickors rätt till utbildning i hemlandet Pakistan. Som 15-åring överlevde hon ett mordförsök för sin aktivism, men gav ändå aldrig upp. Den nu 20-åriga kämpen har släppt en bok med hela sin historia under titeln “I am Malala”.