Det feministiska partiet

 

I April 2005 fick Sverige sitt kanske första riktiga parti för jämställdhet, då det feministiska partiet Feministiskt Iniviativ (Fi!) såg dagens ljus. Partiledaren Gudrun Schyman har tidigare varit partiledare i vänsterpartiet, som är det partiet förutom Fi! som har bäst politik när det gäller jämställdhet.

Partiets uppkomst1200px-Flickr_-_europeanpeoplesparty_-_EPP_Congress_in_Warsaw_(66)

Partiet startades av en handfull kvinnor med Schyman i toppen, och presenterades på en presskonferans 2005. Efter bara en vecka var över 2000 personer intresserade av att gå med i partiet vilket får ses som en succé. Kort därefter beslutades att partiet skulle ställa upp i riksdagsvalet 2006, vilket gav dem cirka ett år på sig att komma igång med valkampanjer och nå ut till svenska folket. Trots att de i vissa opinionsmätningar tidigt hade över 7% av väljarnas röster så slutade det med att de inte nådde upp till 4%-spärren och därmed inte kom in i riksdagen.

Europaparlamentsvalet

Efter att under 2007 beslutat att verka som en rörelse och förening istället för parti och därmed inte medverka i några fler val, sked1200px-Advancevotinglocationmalmoede en förändring året därpå och redan 2009 gick partiet till val igen, Den här gången Europaparlamentsvalet. Även året därpå i nästa riksdagsval var de med, men inte heller den här gången nådde de upp till spärren.

Manifest och feministisk politik

Partiet är inte ett enfrågeparti, men har självklart sin största inriktning på feminism och jämställdhet. I deras manifest och partiprogram går det att läsa om bland annat hur de anser att Sverige bör göra för att få lika löner mellan män och kvinnor, hur föräldraledigheten bör delas mellan mamma och pappa, samt hur klasskillnaderna bör jämnas ut för att göra Sverige till ett mer jämställt land.