Jämställdhet i sportvärlden

Rubriken är en motsättning i sig och inte en beskrivning av hur verkligheten ser ut. Det finns nämligen fortfarande stora brister när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor inom idrottsvärlden. Inom till exempel längdskidsporten kör män längre distanser än kvinnor. Kvinnliga hockeyspelare får inte tacklas, medan männen får det. Det finns även särskilda motionstävlingar för kvinnor där man ofta betonar glädje och gemenskap, snarare än tävling och prestation. Ett specifikt exempel är när man 2012 ändrade kvalreglerna för kvinnor inför SM-serien i motocross så att kvinnorna fick helt andra förutsättningar än männen. Detta motiverades med att tävlingarna var för tajta och att det var för ont om plats.

Tjejer spelar fotboll

Ja, det finns ofta stora brister när det gäller jämställdhet inom idrottsvärlden. Manliga tävlande tjänar oftast mer på sin sport, får mer uppmärksamhet och bättre träningsmöjligheter. När det gäller ledare och tränare är fortfarande majoriteten män. Nå, nu har vi fastslagit att det finns stora skillnader – men vad kan vi göra åt det? Information och utbildning är självfallet viktiga faktorer i sammanhanget. Det är angeläget att aktiva och ledare får lära sig mer om den historiska bakgrunden och hur det faktiskt ser ut i dag. Kvinnliga idrottare bör erbjudas ledarskapsutbildningar något som till exempel blended learning tillhandahåller. Sedan måste även de ekonomiska förutsättningarna förbättras för kvinnliga idrottare. Något annat som är viktigt är kvinnliga förebilder som kan gå i bräschen och inspirera.

Kvinna tränar kickboxning

Några intressanta årtal: 1924 förbjöds kvinnor att åka Vasaloppet, eftersom det ansågs vara “för jobbigt” för kvinnor att åka. Året innan hade Margit Nordin åkt loppet som första kvinna på tiden 10:09.42. Det skulle dröja 57 år innan kvinnor fick delta i Vasaloppet igen och ytterligare 15 innan man inrättade en särskild tävlingsklass för kvinnor. 1928 försvann 800 meter från OS-programmet för kvinnor, eftersom sträckan ansågs för lång för kvinnor att springa. Inte förrän 1960 återinfördes grenen. 1981 fick kvinnor åka Vasaloppet. 2018 tog internationella skidförbundet (Fis) bort regeln som säger att kvinnliga backhoppare inte får hoppa längre än 118 meter.

Uefa, europeiska fotbollsförbundet, har presenterat en studie som baseras på lagen i Women’s Champions League de senaste fem åren. Tidigare har liknade studier bara gjorts på män. Det är verkligen positivt att se att UEFA slår ett slag för kvinnorna. Studien visar att tränarens erfarenhet är betydelsefull och att laget som helhet är viktigt. Det hjälper inte att bara köpa in en stjärnspelare. En annan slutsats var att multikulturella lag har en positiv inverkan på framgång.