Jämställdhet på ålderns höst

Visst längtar vi alla till den dagen då man med gott samvete får pensionera sig och kan göra vad man vill med sin tid? När man inte behöver lyda under en chef eller hålla en massa deadlines. På ålderns höst vill vi ha det bra, vi vill kunna sova länge på morgnarna, äta när vi känner för det och inte behöva be om ledighet när vi har något speciellt i vår kalender. Vi vill kunna resa kors och tvärs över jorden, äta god mat på restauranger och kunna skämma bort barn och barnbarn.

Låga löner ger låg pension.

Vi vill också efter ett långt yrkesliv ha en såpass tillfredsställande pension att vi kan unna oss det där lilla extra. Men det är långt ifrån en självklarhet. Många yrken är inte lika välbetalda som andra och det påverkar pensionen. Att det ofta är kvinnor som jobbar inom dessa lågbetalda yrken leder också till att kvinnor har lägre pension att plocka ut. Det är också så att kvinnor generellt har sämre betalt än män inom samma yrken och det leder såklart inte till någon ekonomisk jämställdhet på ålderns höst. Många ensamstående kvinnliga pensionärer har knappt råd med det nödvändigaste och måste leva knapert.

Man lever tills man dör

Jämställdheten är i alla fall balanserad när man kommer till det där sista andetaget. Oavsett om man dör fattig eller rik förväntas man ha en begravning och på begravningsbyråguide.se kan man få bra tips och råd om olika sorters kistor, hur man gör när man håller tal, vad man ska tänka på när man väljer begravningsbyrå, vem man ska bjuda, vilka psalmer som är populära och så vidare. Har man aldrig hållit i en begravning förut är det mycket att tänka på och lära sig. I kistorna är vi alla lika, oavsett hur jämställda våra liv har varit innan vi hamnar där.