Smink och hudvård för män

Jämställdheten ökar i Sverige och resten av världen. Det blir allt mer socialt accepterat för kvinnor att göra manligt kodade saker så som meka med bilar och arbeta med IT. Samtidigt börjar det försiktigt smyga sig på ett nytt intresse hos män – smink och hudvård. Det är fortfarande stigmatiserar att som man vara mån om sitt utseende, men statistiken talar sitt tydliga språk. Det är dags för männen att ta hand om sig själva från insidan och ut.

Girl power och machokultur

Smink och hudvård har länge setts som något endast kvinnor ska hålla på med. Att ägna flera timmar i veckan åt att förbättra sitt utseende och föryngra sin hy har sett som lite löjligt av männen. Samtidigt har de underförstått likväl har krävt det av kvinnorna. När girl power-eran startade på 90-talet hände dock något. Kvinnor vågade säga ifrån och sminka sig på sina egna villkor. De senaste 30 åren har detta bubblat under ytan, tillsammans med en ifrågasättande approach till machokulturen. Är verkligen det manliga egot så skört att det riskeras att förstöras av återfuktad hy och välansade ögonbryn?

I kvinnornas sminkväskor finns välkända favoriter så som max factor mascara och dyra nattkrämer. Nu är det hög tid för männen att byta ut sin ensamma axe mot skonsamma och välgörande produkter. Mascaran fungerar dessutom lika bra till män, det är bara att börja öva!

Tre tips till män som vill ta hand om sitt utseende

Smink och hudvård kan tyckas vara som en djup och snårig djungel. Produkterna är oändligt många och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Om du som kille inte vill gå all in med en hel sminkning och kokosdoftande bodyscrub, men ändå vill börja någonstans, så läs vidare här.

1. Hudvård till rätt hudtyp. Det är viktigt att välja produkt efter hudtyp, annars riskerar man att förstöra huden istället. De flesta produkter finns i olika varianter för fet, torr och blandad hy. En hudterapeut kan hjälpa till att bestämma ens hudtyp.

2. Framhäv utan att dölja. Fler män borde sminka sig i vardagen! Många ser ett helskinnad ansikte med långa ögonfransar och färgglad ögonskugga framför sig, och blir avskräckta. Men smink behöver inte synas. En concealer för att dölja mörka ringar och blommor samt ett mått puder kan räcka. Vågar man mer så testa en mörkbrun mascara och contouring vid käkbenet för ett riktigt lyft.

3. Scrubba huden. Detta borde alla göra med jämna mellanrum. I slutet av en dusch bör hela kroppen smörjas in med en mild body scrub eller kroppspeeling som sedan sköljs av. Detta mjukar upp huden och gör den i längden flera år yngre. Detta kommer garanterat både synas och kännas vilket är uppskattat av alla.